Detailed Schedule












Thursday, June 24* Session Title
7:45-8:00 am Welcome to AG Bell’s Virtual Symposium
8:00-9:00 am
Keynote Presentation: Language Development in Bilingual Children: From Sounds to Sentences – Ludovica
Serratice, Ph.D.
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
9:00-9:15 am Break
9:15-10:45 am
Concurrent Sessions (Select one)
.15 AAA CEUs/.15 ASHA CEUs/1.5 hours AG Bell LSLS CEUs/1.5 COL
1. Eyes Open, Ears On: The Importance of Full-Time Use of Hearing Technology
for Children with Hearing Loss – Jace Wolf
2. Developing Verbal Humor in Deaf Children – Emma Burton, Estelle Gerrett
3. HOLISTIC Intervention: What? Why? How? – Ellen Rhoades, Nannette Nicholson, Rachel Glade
10:45-11:00 am Break
11:00 am-12:00 pm
Concurrent Sessions (Select one)
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
1. Let’s Work Together: Cochlear Implant Mapping Co-Treatment – Therese Minkoff, Andrea Vargas, Christiana
David, Erin Levy
2. Riding the Waves of Change, Transforming Services – Noel Kenely, Frances Clark, Anita Grover, Sarah
Hogan, Eleanor Conroy
3. Managing Big Feelings with Little Humans – Sherri Fickenscher, Courtney McGee
12:00-12:15 pm Break
12:15-1:15 pm
Concurrent Sessions (Select one)
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
1. Parenting and Mental Health: Impact of COVID – Ivette Cejas
2. AVT’s Adapt 3Cs: Consultant, Coach, and Counsellor – Lyndsey Allen, Yogita Baviskar
3. Adolescents, Peer Relationships and Social Capital – Jill Duncan
4. Pensar cada desafío como una oportunidad (Think of Each Challenge as an Opportunity) – Magdalena
Massone, María Lorena Valenzuela
1:15-2:15pm Lunch Break
2:15-3:15 pm
Concurrent Sessions (Select one)
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
1. Developing a Leadership Toolkit for Expanding Responsibilities – Mary Ellen Nevins, Pat Chute
2. Dual Language Learning and Autism Spectrum Disorder – Sarah Radlinski
3. Outcomes in Children with CI for SSD – Sharon Bruna, Emma Rushbrooke and Shaeez Usman Abdulla
4. Poster + 5-Minute Presentations
3:15-3:30 pm Break
3:30-4:30 pm
Keynote Presentation: Pragmatic Development: How Children Learn to Use Language for Social
Communication – Danielle Matthews, Ph.D.
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
4:30-4:45 pm Break
4:45-5:45 pm
Innovations in Hearing-Presenter 1 and Presenter 2**
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
5:45-6:00 pm
Q & A Chats with Presenters 1 and 2
6:00-6:15 pm
Break
6:15-7:15 pm
Innovations in Hearing-Presenter 3 and Presenter 4 **
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
7:15-7:30 pm
Q & A Chats with Presenters 3 and 4
Friday, June 25* Session Title
6:45-7:00 am Welcome to AG Bell’s Virtual Symposium
7:00-8:00 am
Keynote Presentation: Literacy in Children with Hearing Loss: Understanding Acquisition to Improve
Intervention – Krystal Werfel, Ph.D., CCC-SLP
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
8:00-8:15 am Break
8:15-9:45 am
Concurrent Sessions (Select one)
.15 AAA CEUs/.15 ASHA CEUs/1.5 hours AG Bell LSLS CEUs/1.5 COL
1. Understanding Audiology: Working with Children with Hearing Loss – Jane Madell
2. Read It Again: Transforming Story Time – Jennifer Wallace, Erica Welch, Kathy Newbern
3. Speech Challenges Through a LSL Framework – Mary McGinnis, María Fernanda Hinojosa, Brianda
Campero Calderón-Gutiérrez, Marimar Sánchez Menchero
9:45-10:00 am Break
10:00-11:00 am
Concurrent Sessions (Select one)
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
1. Hybrid Preschool for DHH and Hearing Children – Bridgette Klaus, Liliana Santana, Marissa Simoni, Jamie
Frost
2. Interprofessional Intervention to Teach Language of Academics – Uma Soman, Jessica Zulueta
3. LSL Development of Children with Complex Needs – Beauty Hariz
11:00-11:15 am Break
11:15 am-12:15 pm
Concurrent Sessions (Select one)
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
1. Why Telepractice Doesn’t Work – Melissa McCarthy
2. Starting Early: Math Talk Boosts Executive Functioning – Carol Flexer, Ritu Nakra
3. In School with Hearing Loss - Project Presentation – Jane Lignel Josvassen, Signe Wischmann
12:15-1:15 pm Lunch Break
1:15-2:15 pm
Keynote Presentation: Benefits to Patients from Binaural Hearing: Spatial Perception and Cognitive Load –
Ruth Litovsky, Ph.D.
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
2:15-2:30 pm Break
2:30-3:30 pm
Concurrent Sessions (Select one)
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
1. How Kids With ANSD Can Ace LSL – Karen MacIver-Lux
2. Beyond Mentoring – Sherri Fickenscher, Ashley Mahlstedt Weaver
3. Developing Self-Advocacy and Professionalism in Teens – Bailey Clay, Kelsey McKey, Kasie LeBlanc
4. Poster + 5-Minute Podium Presentations
3:30-3:45 pm Break
3:45-4:45 pm
Concurrent Sessions (Select one)
.1 AAA CEUs/.1 ASHA CEUs/1.0 hours AG Bell LSLS CEUs/1.0 COL
1. Baby Doesn’t Need Rehabilitation Yet, Do They? – Natalie Teakle
2. ¡Lo que tienes en casa, alcanza! (What You Have at Home is Enough!) – Mariana Helbig, Juliana Gebhardt
3. Supporting Professionals Working in Early Intervention – Inge Kaltenbrunn, Kylie Chisholm
4. Using Books in a Virtual World – Frances Clark, Louise Ashton
4:45-5:00 pm Break
5:00-6:30 pm
Keynote Presentation: Deafness and Hearing: What Does the Future Look Like? – Panel discussion
.15 AAA CEUs/.15 ASHA CEUs/1.5 hours AG Bell LSLS CEUs/1.5 COL
6:30-6:45 pm
Symposium Wrap-Up Session
THURSDAY, JUNE 24
FRIDAY, JUNE 25*
2021 AG BELL GLOBAL VIRTUAL LSL SYMPOSIUM
DETAILED SCHEDULE
*All times are listed in United States Eastern Time (Washington, DC time).
**Not available for “on demand” viewing
Many sessions will be recorded (e.g. all keynote and concurrent sessions) for later “on demand” viewing by symposium registrants. Most
sessions will be eligible for continuing education credit in both the live and recorded formats (as noted). The AG Bell LSL Global Virtual
Symposium conference will provide participants with up to 16 hours of total instructional time at the time of the live conference. Please
visit the Symposium website for additional information regarding specific CEUs.


Contact us

Send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
Translate »